Zielony Kopiec Kreta na 20 urodziny tego kultowego ciasta od Dr. Oetkera

Kopiec Kreta – ciasto, które podbiło polski rynek dwie dekady temu i niezmiennie cieszy się popularnością – w 2022 roku obchodzi okrągły jubileusz. Z okazji tej rocznicy Dr. Oetker stworzył NOWOŚĆ: Kopiec Kreta ZIELONY - Edycja limitowana.  
 
Dobrze znany Kopiec Kreta już 20 lat zachwyca kolejne pokolenie Polaków delikatną masą śmietanową z płatkami czekolady, ułożoną na świeżych bananach i otuloną czekoladowym ciastem. Oryginalny, słodki wypiek nie tylko przyciąga wzrok charakterystycznym wyglądem i wybornie smakuje, ale jest też prosty w przygotowaniu.
 
kopiec kreta 1W jubileuszowym, 2022 roku, dla uczczenia 20. rocznicy Dr. Oetker zaprasza do wypróbowania NOWOŚCI: Kopca Kreta ZIELONEGO. Limitowana edycja Kopca Kreta swoją naturalną zieloną barwę zawdzięcza algom Chlorella, które ze względu na cenne składniki odżywcze zaliczane są do Superfoods. Smak Zielonego Kopca Kreta to połączenie waniliowej masy z płatkami czekolady harmonizującej z lekkim i orzeźwiającym ciastem oraz ulubionymi owocami.
Oryginalny, słodki wypiek nie tylko przyciąga wzrok charakterystycznym wyglądem – teraz w kształcie zielonego Kopca Kreta, ale i wybornie smakuje. Sposób przygotowania ciasta nie uległ zmianie i wciąż jest tak samo prosty. Kopiec Kreta zielony można przyozdobić kwiatami, owocami – w wersji ciasta letniego, orzeźwiającego. Układając na kopcu żelki - otrzymamy wersję dziecięcą. Jedno ciasto, a tak wiele możliwości wykonania, dzięki czemu nigdy się nie nudzi. Co istotne, Kopiec Kreta – tak jak inne ciasta z kartonu – nie wymaga dodawania konserwantów, ponieważ powstaje ze składników poddanym naturalnemu procesowi suszenia. 

Nowość - Zielony Kopiec Kreta dostępny jest m.in. na partnerskiej platformie Dr. Oetkera – Wszystkiegoslodkiego.pl: Kopiec Kreta Zielony | Sklep | Wszystkiego Słodkiego (wszystkiegoslodkiego.pl)

Polecamy też sprawdzone przepisy na ciasta i desery. Wyjątkowe produkty do pieczenia | Dr. Oetker

Więcej informacji na: www.oetker.pl oraz 20. urodziny Kopca Kreta

 
1. Jaka jest historia Ciasta Kopiec Kreta? Kiedy i gdzie ciasto zostało wprowadzone na rynek po raz pierwszy? 
 
Kopiec Kreta został wprowadzony w Niemczech w 1999 roku jako jedno z kilku ciast linii Trend Backmischungen. Oprócz Kopca Kreta na półkach pojawiły się wówczas również inne innowacyjne ciasta, 
m. in: Himmels Kuchen (Niebiańskie Ciasto), Cappuccino-Kirsch Geheimnis (Wiśniowy Sekret Cappuccino). Inspiracją dla tej linii były m.in. nowatorskie przepisy publikowane w czasopiśmie „Gugelhupf”, wydawanym przez Back-Club Dr.Oetkera. Receptury zawierały wyrafinowane składniki, a przygotowanie było nieskomplikowane i zawsze zwieńczone oryginalnym, niebanalnym efektem.
 
W Polsce premiera Kopca Kreta miała miejsce w 2002 roku. Ciasto należało do linii „Modne pieczenie”, 
która wyróżniała się wyrazistą granatową szatą graficzną, a wchodzące w jej skład produkty zaskakiwały wyglądem i smakiem. Oprócz Kopca Kreta na polskim rynku pojawiło się również ciasto Spaghetti, Kilimandżaro, a w późniejszych latach także Piłka nożna i Błękitna Laguna. 
 
2. Czy Kopiec Kreta Dr. Oetkera jest dostępny w innych krajach?  
Kopiec Kreta obecnie możemy nabyć również m.in. w Niemczech, Austrii, Turcji, Czechach, na Węgrzech, w Rumunii i Słowacji.
 
3. Czy w ciągu tych 20 lat zmienił się Kopiec Kreta zmieniał się? Czy są inne warianty smakowe? Inne formy?
Receptura Kopca Kreta na przestrzeni lat nie zmieniała się, ale za to na różnych rynkach pojawiały się ciekawe alternatywne warianty smakowe tego oryginalnego ciasta. W Polsce mogliśmy spróbować:  Kopiec Kreta Truskawka, a także Kopce Kreta Sernik i Czekoladowy również edycje limitowane. 
 
Z okazji 20 urodzin Kopca Kreta w Polsce Dr. Oetker, prócz obecnej nowości – Kopiec Kreta ZIELONY, dostępny jest również NOWOŚĆ: Kopiec Kreta CZARNY - Edycja limitowana. Kopiec Kreta czarny swoją ciemną barwę zawdzięcza dodatkowi czarnego kakao i węgla roślinnego. 
Kolejnym sposobem na jego proste i szybkie przygotowanie Kopca Kreta są Babeczki Kopce Kreta. 
Na stałe zagościły na półkach w 2013 roku. Są to małe wypieki o smaku typowym dla Kopca Kreta, ale w wygodnej formie babeczek i z uproszczonym przygotowaniem. Opakowanie zawiera komplet niezbędnych składników (ciasto, masę, płatki czekolady i foremki) oraz przyjazną instrukcję. Z takim zestawem łatwo zaskoczyć bliskich Kopcem Kreta w formie pysznych babeczek. 
Kopiec Kreta to ciasto z fantazją, które daje wiele możliwości. Z Kopcem Kreta wiąże się nieskończenie wiele pomysłów i inspiracji. To ciasto nigdy się nie nudzi. Każdy może uruchomić wyobraźnię i stworzyć niezapomniane kreacje.
4. Jak obecnie kształtuje się sprzedaż Ciasta Kopiec Kreta?
Czy ciasto nadal odgrywa ważną rolę w asortymencie Dr. Oetkera? 
Kopiec Kreta w 2002 roku pobił w Polsce wszelkie rekordy sprzedaży i przełamał barierę dotyczącą ciast w proszku. Udowodnił, że ciasta „z pudełka” są pełnowartościowe, duże i smaczne, a na dodatek bardzo oryginalne. Smakosze Kopca Kreta wiedzą, że ciasta w proszku nie tylko gwarantują doskonały efekt, ale też zgodnie z prawem nie zawierają konserwantów, gdyż ich składniki podlegają naturalnemu procesowi suszenia. Zarówno w Niemczech, jak i w Polsce Kopiec Kreta należy do topowych produktów. Na rynku polskim, w ujęciu wartościowym zajmuje 3 pozycję w całej kategorii ciast. Jest ciastem „kultowym” na nowo odkrywanym przez kolejne pokolenia.

 


Mamy już 20 lat!

20 lat MH 2 kolo cs5

Miesięcznik Handlowy Archiwum

 
 

Reklamy z Miesięcznika