Granty naukowe #NestleDlaNauki przyznane

Poznaliśmy laureatów konkursu grantowego pierwszej edycji programu #NestleDlaNauki. Uczestnicy w swoich propozycjach podjęli się zbadania wartości odżywczej roślin uprawianych w systemie rolnictwa regeneratywnego. Rada Programowa jednogłośnie nagrodziła projekty badawcze ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Obydwa zwycięskie zespoły otrzymają granty w wysokości 40 000 zł.


Na początku stycznia 2025 roku Nestlé Polska ogłosiło nabór wniosków na granty naukowe. Tematem konkursu była: „Wartość odżywcza roślin uprawianych w systemie rolnictwa regeneratywnego”. Studenci i doktoranci z całej Polski zgłosili 16 wniosków. Przesłane propozycje oceniała Rada Programowa składająca się z przedstawicieli świata nauki, reprezentantów Nestlé Polska, agronomów oraz organizacji wspierających rozwój innowacji w branży spożywczej. W trakcie oceny wniosków brano pod uwagę aspekty takie jak wartość naukowa projektu, jego innowacyjność czy potencjał wdrożeniowy.

Pierwszy grant został przyznany zespołowi ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie za projekt pt.: „Badanie jakości i bezpieczeństwa wybranych surowców żywnościowych pochodzących z upraw rolnictwa regeneratywnego”. Rada Programowa doceniła m.in. pionierskie podejście do badań porównawczych dla składników bioaktywnych i parametrów bezpieczeństwa żywności pochodzącej z upraw regeneratywnych. Innowacyjność przedstawionej koncepcji polega na zaproponowaniu metodologii badawczej, pozwalającej na zebranie i rzetelną analizę lokalnych danych.

Drugi nagrodzony projekt został nadesłany przez zespół z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. "Wartość odżywcza pszenicy zwyczajnej i kukurydzy zwyczajnej w systemie rolnictwa regeneratywnego z uwzględnieniem użyźniania gleby frasem owadzim i mikroorganizmami pożytecznymi" to propozycja szczególnie doceniona za holistyczne podejście badawcze i wysoki potencjał wdrożeniowy. Członkowie Rady podkreślili, że wyniki badań mogą znaleźć praktyczne zastosowanie w rolnictwie poprzez opracowanie zaleceń dotyczących nawożenia i stosowania mikroorganizmów wspomagających.

Oba projekty otrzymają dofinansowanie w wysokości 40 000 zł. Dzięki grantom zwycięskie zespoły będą mogły przeprowadzić badania, których wyniki pomogą przeanalizować zależności między wartością odżywczą plonów a ich pozyskiwaniem w ramach systemu upraw regeneratywnych.


- Zawsze warto aktywnie poszukiwać możliwości finansowania, ponieważ granty naukowe otwierają drogę do ambitnych projektów i znacząco przyczyniają się do rozwoju nauki. Tak jak w przypadku grantu #NestleDlaNauki, ocena wniosków przez ekspertów z różnych dziedzin prowadzi do wyższej wiarygodności badań, interdyscyplinarności oraz większych szans na praktyczne wdrożenie wyników. Dzięki temu granty nie tylko mają wpływ na naukę, ale także przyczyniają się do rozwoju technologii i społeczeństwa. - powiedziała prof. dr hab. inż. Katarzyna Przybyłowicz, członkini Rady Programowej z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

- Współpraca nauki i przemysłu to nie tylko praktyczne poszukiwania odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytania, ale przede wszystkim ogromna wartość dodana tworzenia platform do wymiany wiedzy, mentoringu i kontaktu z ekspertami. Dzięki inicjatywom  takim jak #NestleDlaNauki zbliżają się do siebie teoria z praktyką i dzięki tym mostom powstaje ciekawa przestrzeń, w której mają szansę zaistnieć innowacje. Nagrodzone w pierwszej edycji projekty są świetnym przyczynkiem do budowania bazy naukowej wokół rolnictwa regeneratywnego, wypracowywania metod, weryfikacji danych, i bardzo konkretnie - powiązywania sposobu uprawy roślin z ich wartością odżywczą. I takie podejście do tworzenia bazy naukowych argumentów na rzecz tej właśnie transformacji sektora rolniczego w kontekście budowania jego odporności na zmiany klimatyczne, staje się dalej kanwą merytorycznej dyskusji.  – mówi dr Agata Kruszec, koordynatorka programu #NestleDlaNauki i Menadżerka ds. Zrównoważonego Rozwoju z Nestlé Polska

Program #NestleDlaNauki, zainicjowany przez Nestlé Polska w 2024 roku, ma na celu stworzenie platformy dialogu między biznesem, a nauką oraz wspieranie polskich środowisk naukowych w poszukiwaniu innowacyjnych rozwiązań dla sektora rolno-spożywczego. Idea inicjatywy zakłada coroczną organizację IDEATHONU, czyli dwudniowych warsztatów, podczas których studenci opracowują kreatywne rozwiązania dla wybranego zagadnienia. W semestrze letnim natomiast przeprowadzany jest konkurs grantowy skierowany do studentów i doktorantów. Każda edycja realizowana jest w oparciu o zmieniający się temat przewodni. Kolejna odsłona programu zostanie uruchomiona w roku akademickim 2025/2026.

Więcej informacji o programie na stronie: https://www.nestledlanauki.pl/

Wiadomości

Żelki Travelki od marki Fresh&Fruity rozszerzają linię o wariant kwaśny! Żelki Travelki od marki Fresh&Fruity rozszerzają linię o wariant kwaśny! 03-07-25 - Marka Fresh&Fruity ponownie zaskakuje miłośników intensywnych... More detail
Rekordowa edycja „Dziel się Uśmiechem” Rekordowa edycja „Dziel się Uśmiechem” 01-07-25 - Blisko 135 tysięcy dzieci zyskało wiedzę o higienie jamy More detail
Totalna nowość od Kamis! Totalna nowość od Kamis! 26-06-25 - Marka stworzyła uniwersalne posypki we współpracy z Rozko More detail
Finał Nestlé Cup 2025 – rekordy lekkoatletyczne w Krakowie! Finał Nestlé Cup 2025 – rekordy lekkoatletyczne w Krakowie! 26-06-25 - 14 czerwca 2025 roku Kraków stał się areną wielkiego finału... More detail
„Pszczoła z Lublina „Pszczoła z Lublina 18-06-25 - Nowy mural na ścianie leżakowni Spółdzielni Pszczelarskiej... More detail
Zagrodowy sponsorem Festiwalu Polska od Kuchni Zagrodowy sponsorem Festiwalu Polska od Kuchni 18-06-25 - Serdecznie zapraszamy do przyłączenia się do wspólnego ... More detail
0,0% alkoholu, 100% smaku 0,0% alkoholu, 100% smaku 13-06-25 - Carlsberg Polska odpowiada na nową erę wyborów konsumenck More detail
SERTOP - Nowa etykieta. Ta sama niezawodna jakość! SERTOP - Nowa etykieta. Ta sama niezawodna jakość! 05-06-25 - SERTOP wprowadza nowe, trójstronne etykiety dla całej linii... More detail
Piknik Kupiecki Piknik Kupiecki 02-06-25 - Piknik Kupiecki organizowany przez Stowarzyszenie Kupców i ... More detail
Bottlery wkracza na polski rynek Bottlery wkracza na polski rynek 02-06-25 - Nowa sieć sklepów z alkoholem premium już wkrótce w Pols More detail
Światowy Dzień Mleka z tradycją i smakiem Światowy Dzień Mleka z tradycją i smakiem 30-05-25 - 1 czerwca to także Światowy Dzień Mleka More detail
Radamer z nagrodą Złoty Paragon 2025! Radamer z nagrodą Złoty Paragon 2025! 30-05-25 - Radamer Serenada – pierwszy polski ser z dziurami – zdobył... More detail
Złoty Paragon 2025 dla SERTOP Złoty Paragon 2025 dla SERTOP 30-05-25 - Pierwsze miejsce dla Złotego Ementalera More detail
OSM Piątnica z tytułem Najczęściej Wybieranej Marki w Polsce – Brand Footprint Award 2025 OSM Piątnica z tytułem Najczęściej Wybieranej Marki w Polsce – Brand Footprint Award 2025 29-05-25 - OSM Piątnica wyróżniona nagrodą Brand Footprint Award! More detail
27 mln dolarów na wsparcie rolników w redukcji emisji gazów cieplarnianych  27 mln dolarów na wsparcie rolników w redukcji emisji gazów cieplarnianych 29-05-25 - Program Farmer Forward to pięcioletnia inwestycja Mars Inc. More detail
OSM Piątnica wprowadza na rynek nowy twaróg w kostce OSM Piątnica wprowadza na rynek nowy twaróg w kostce 22-05-25 - Doskonały smak – na słodko i na słono More detail
Mieszanka Krakowska: Wawel wprowadza nowy smak i kampanię telewizyjną Mieszanka Krakowska: Wawel wprowadza nowy smak i kampanię telewizyjną 21-05-25 - Nowa kampania i przełomowy spot z użyciem AI More detail
Letnia promocja karmelków Wawel – słodkie nagrody dla konsumentów Letnia promocja karmelków Wawel – słodkie nagrody dla konsumentów 13-05-25 - Wawel rozpoczął letnią promocję karmelków Wawel, która... More detail
„Dwa to więcej niż jeden” „Dwa to więcej niż jeden” 12-05-25 - Twix rusza z nową platformą komunikacyjną More detail
Piątnica promuje twarogi. Piątnica promuje twarogi. 12-05-25 - Nowość w kostce i bestsellerowy klinek w kampanii ogólnop More detail
Nestlé w Polsce przedstawia raport wpływu ekonomicznego Nestlé w Polsce przedstawia raport wpływu ekonomicznego 24-04-25 - Nestlé w Polsce, na podstawie analizy PwC, prezentuje dane More detail
Michałki z Wawelu Protein kultowe cukierki z dodatkiem białka Michałki z Wawelu Protein kultowe cukierki z dodatkiem białka 16-04-25 - Wawel od lat z powodzeniem łączy tradycję z innowacyjnoś More detail
Nowe zupy GERBER Junior Nowe zupy GERBER Junior 15-04-25 - Zupy z kwasem tłuszczowym ALA z grupy OMEGA-3 – wartościowe... More detail
Ptaszek Staszek ponownie ćwierka o działaniach ESG Carlsberg Polska Ptaszek Staszek ponownie ćwierka o działaniach ESG Carlsberg Polska 14-04-25 - Carlsberg Polska opublikował 9. już Raport ESG, a razem z nim... More detail
Wesołych Świąt Wielkanocnych! Wesołych Świąt Wielkanocnych! 11-04-25 - Niech radość roztapia się jak dobry ser, codziennie! More detail
Kupiec doceniony za kasze tytułem „Konsumencki Lider Jakości 2025” Kupiec doceniony za kasze tytułem „Konsumencki Lider Jakości 2025” 10-04-25 - Kupiec rusza z nową kampanią promocyjną More detail
Wielkanocne smaki z Piątnicy – święta pełne pyszności! Wielkanocne smaki z Piątnicy – święta pełne pyszności! 10-04-25 - Wielkanoc to idealny czas, by celebrować wyjątkowe smaki w... More detail
Wonder Wash – innowacyjne żele do prania dostępne w Polsce Wonder Wash – innowacyjne żele do prania dostępne w Polsce 06-04-25 - Unilever wdraża największą innowację w historii kategorii... More detail